Tips för vinterstängning av poolen!

När badsäsongen kommit mot sitt slut och sommaren är över, är det dags för vinterstängning av poolen. Att vinterstänga poolen är otroligt viktigt för att undvika skador och slitage på poolen när den inte används.  

Om du struntar i dessa steg är risken tyvärr ganska stor att din pools livslängd inte blir lika lång och det är heller inte trevligt för plånboken att ta hand om nästa sommar. Här nedan kommer flera tips för dig som ska vinterstänga poolen! 

Tips för vinterstängning av poolen 

Någonting du bör ha i åtanke vid vinterstängning av din pool är att det kan finnas separata redskap och instruktioner för just din pool beroende på modell och märke. Se därför till att dubbelkolla detta innan du utför något av nedan steg på din utrustning och pool. 

1. Överdrag för poolen i vinter 

Se till att använda ett säkert vinteröverdrag för din pool. Använd inte ditt vanliga pooltak eller poolöverdrag som ett skydd under vintern. Dessa bör istället skjutas ihop, göras rent och förvaras på en torr plats till nästa poolsäsong.  

Att använda vinterplåtar är ett mycket vanligt sätt att täcka poolen med över vintern. Någonting som är mycket viktigt att tänka på vid köp är att använda vinterplåtar som orkar bära upp all snö under vintern. Beroende på vart i landet du bor kan du därför ha detta i åtanke. Bor du exempelvis norrut i landet kan detta vara ett mycket fördelaktivt val att täcka poolen med.   

2. Koppla av säkringen 

Titta gärna en extra gång så att du är säker på att säkringen är avkopplad. Om inte så kan vissa komplikationer uppstå som kan leda till livsfara. Om lamporna exempelvis ligger vid kanten så kan det börja brinna. 

3. Borsta av pooltaket 

Om det kommer väldigt mycket snö under vintern är det ett bra alternativ att borsta av pooltaket. Oavsett om ditt vinteröverdrag klarar av större mängder snö, är detta fortfarande bra att göra med jämna mellanrum. Detta gäller för både ovansidan men också kanterna runt om överdraget vid poolkanten.  

4. Håll koll på poolen under vintern 

Det är bra att ha mycket god koll på poolen även under vintern. Ha gärna uppsyn över ifall överdraget ser ut att sjunka eller bli lägre. Detta kan innebära att linern har blivit skadad vilket kan leda till att det börjar läcka vatten. Då är det extra viktigt att ta bort snön från överdraget.  

5. Titta en extra gång efter läckage 

Någonting som även är mycket bra att göra är att kolla efter läckage då du inte vill att poolen ska börja läcka under vintern. Efter du tömt systemet så kan du ställa en kanna under kranarna. Om det fortfarande droppar eller rinner så sitter inte vinterpluggarna tätt, vilket de ska. Om vinterpluggarna börjar läcka kan det orsaka en mängd olika skador på din pool. 

6. Gör rent poolen 

Innan du vinterstänger poolen är det självklart viktigt att göra rent den. Detta ska göras mycket noggrant. Se till att dammsuga hela botten och tvätta rent vattenlinjen. Detta kan du göra med hjälp av en plastrengörare och en mjuk svamp. Se även till att testa vattnet och justera PH-värdet om det behövs. Glöm även inte att kolla så klorhalten är bra! 

7. Samla ihop alla delar och redskap 

När poolen är stängd är det bra om du samlar alla lösa delar och redskap. Sedan förvarar du dem på ett säkert ställe där de inte kan komma till skada under vintern. Detta för att alla delar ska fungerar utmärkt sedan när våren kommer! 

Genom att följa dessa råd kan du se till att din pool får en längre hållbarhet och skador och slitage minskar avsevärt.