Bygga pool på bergig tomt – Allt du behöver veta!

Är du sugen på att bygga pool på bergig tomt i trädgården men är osäker på om det kommer fungera på den mark där det finns plats? En god nyhet är att man kan bygga pool nästintill överallt och på olika underlag, det enda du behöver göra är att anpassa bygget en aning. 

Att ha en bergig tomt är inte ett problem för att gräva ner eller på annat sätt bygga en pool, men det behövs ibland lite mer research innan ni sätter igång. Så därför tänkte vi i denna artikel gå igenom de viktigaste stegen inför ert poolbygge och då speciellt anpassat för er som ska bygga på en bergig tomt!  

Att tänka på inför poolbygget  

Att bygga pool i trädgården även om ni har en bergig tomt, är inget hinder i sig. Det som däremot behöver kollas upp är om ni behöver spränga på tomten, och i sådana fall hur mycket.  

Detta kan vara svårt att avgöra själv om man inte har någon erfarenhet eller expertis i ämnet, men idag finns det markentreprenörer som hjälper till med detta. Ofta finns det även gratis hembesök om så skulle behövas för att få ett ungefärligt pris på vad det skulle kosta.  

Om ni själva känner att ni har slut på idéer om hur poolen bäst skulle passa hos er och ert hem så kan även poolleverantörer hjälpa er med ett hembesök. De är experter på sitt område och kan se möjligheten och idéer där ni tidigare kanske sett problem. Ta hjälp av all den information som erbjuds idag, det är det värt!  

Att tänka på inför sprängning  

Om ni har kommit fram till att sprängning är nödvändigt för poolbygget så är det viktigt att komma ihåg att det krävs tillstånd för att spränga. Se till att ansöka om detta tillstånd i god tid så att ni inte behöver oroa er att få den godkänd eller för att komplimentera uppgifter i tid.  

När ni fyller i denna ansökan kan ni ta hjälp av den markentreprenad som ska hjälpa er, då de med största sannolikhet gjort det förut och vet hur det går till.  

Om sprängningen inte kan, eller om ni inte vill göra den lika djup som poolen kommer bli, så behöver ni även ansöka om tillstånd från kommunen. Detta gäller ifall poolen kommer vara mer än en halvmeter ovanför markytan.   

Om ni inte vill spränga  

Ett alternativ till nedbyggd pool är då en inbyggd pool ovanför marken! Som sagt så kan sprängning göra att många känner att det blir för komplicerat och jobbigt för att bygga en nedgrävd pool.  

Om ni vill försöka undvika sprängning så kan ett bygge av poolen ovanför eller delvis ovanför marken vara ett bättre alternativ. Ni kan få ett lika fint slutresultat med en pool ovanför marken än en nedbyggd pool, det handlar helt enkelt om hur mycket tid, pengar och energi ni är villiga att lägga på just ert poolbygge.  

Det finns även alternativa metoder för sprängning, ett av detta är att spräcka berget. Detta kostar lite mer men bidrar inte till samma tryckvågor som sprängning gör.

Du behöver fortfarande ett tillstånd, men eftersom att det inte bidrar till tryckvågor så behöver du inte oroa dig för att bli skadeståndsskyldig om sprängningen skulle bidra till skador på husen i närheten av din bostad.