Termolock till spabad- Spara energi! 

Att äga ett spabad kostar att underhålla. Om du vill kunna se till att ditt spabad är energisnålt är ett termolock en förutsättning. Vad behöver du tänka på när du köper termolock och hur underhåller du det? Vi går i denna artikel igenom allt du behöver veta om termolock till spabad! 

Vad är ett termolock? 

Ett termolock är ett isolerande spaöverdrag för ditt spabad som bevarar värmen i vattnet. Om du inte har ett lock med en isolerande egenskap går värmen ständigt förlorad, samtidigt som du får betala mycket i uppvärmningskostnader.  

Termolock är cirka 10 centimeter tjocka i mitten och svagt sluttande mot kanterna för att underlätta avrinning. Locket går även ned en bit över kanten på badet för att skydda det. Runt locket finns det låsbara spännen som håller locket på plats oavsett väder.  

Termolocket har en god isolering som består av tjocka polystyrenskivor insydda som ger den isolerande effekten. Skivorna med isolering har ett tätt ångskydd och det yttre skiktet består av UV-skyddad vinyl eller slitstark polyester. 

Behöver man ett extra isolerande skydd? 

Termolocken är tillräckligt isolerande i sig, men är man ute efter ett extra isolerande skydd kan man köpa till en värmefolie som flyter på vattenytan av badet. Folien förhindrar effektivt avdunstning och gör dessutom värmeavgivningen mindre. Värmefolien skyddar även locket mot klorglas, vilket resulterar i att ditt termolock får en längre hållbarhet.  

Hur ofta behöver man byta termolock? 

Ett termolock brukar i regel hålla i minst 10 år, beroende på tillverkare. När du gör ditt köp, kika då om det ingår en garanti. Om du känner att ditt termolock känns tungt kan det ha tagit åt sig fukt. Detta betyder att isoleringsförmågan då blivit sämre och det är en god idé att byta lock. Vattenångan från badet kan ta sig in genom ångspärren och in i isoleringsskivan där ångan kondenserar till vatten, vilket gör att locket känns tyngre. 

Om locket har dragit åt sig fukt kan det bero på att ångskyddet tagit skada av bland annat klorgas eller genom en mekanisk skada som punkterat lockets ångspärr.  

Vad för andra alternativ av lock finns det? 

Det finns en hel del olika typer av spalock i olika prisklasser och modeller. Har du ditt bad uppvärmt året om är termolock definitivt att föredra då det är tjockare än andra överdrag och bevarar värmen i vattnet. Vill du däremot endast skydda spabadet från att ett barn ska falla i eller se till att fallande löv och smuts inte tar sig in i badet kan du istället köpa ett billigare överdrag. Dessa har dock inte en sådan bra isolering, vilket gör att värmen försvinner. 

Presenningar är då ett gott alternativ. Dessa överdrag är tunnare och betydligt billigare än termolock och passar om du exempelvis endast använder spabadet under sommaren och vill hålla nere dina kostnader. 

Hur tar man hand om ett termolock? 

Underhållning av ditt termolock är en otroligt viktig del för att det ska hålla så länge som möjligt. När du häller i klor, se till att inte överdosera och låt alltid ditt termolock vara av i upp till 15 minuter efter att du doserat klor. Spaklor löser sig snabbt i vatten, vilket bildar klorgas som kan skada locket. Genom att vänta så hinner det avdunsta och risken är mindre att ditt lock blir skadat. 

Håll även ditt lock rent genom att borsta av smuts, samt rengöra locket med milt rengöringsmedel. Behandla även ditt lock med en produkt som är smutsavvisande och ger ett UV-skydd. Ett termolock är ganska tunga och svåra att öppna och stänga själv. Många väljer därför att även investera i en locklyftare som gör det smidigt för dig att tippa av locket.