Bygga pool inomhus – Tips till hur du underlättar bygget! 

Att välja att bygga pool inomhus gör att du kan använda din pool året om. Detta är ett mycket populärt val för familjer, då badsäsongen aldrig tar slut. Att bygga pool inomhus innebär att du behöver tänka igenom byggnationen noga, ha en god budget och planera bygget i detalj.  

Vi går igenom hur du går från planering av din inomhuspool till genomförandet! 

Planering av poolbygge 

Innan själva bygget startar behöver du ha en hel del kunskap om vad som gäller för inomhuspooler. Först behöver du bestämma dig för om du ska ha hand om poolbygget själv eller anlita professionella poolbyggare med erfarenhet av poolbyggen inomhus. En nybyggnation ger tyvärr inte rätt till rotavdrag, men om du har en tillbyggnad, ombyggnad eller reparation så kan du använda dig av rotavdraget.  

Det är en hel del du behöver ha kunskap om för att kunna bygga en pool inomhus, vilket gör det ganska komplicerat att göra detta själv då du behöver förhålla dig till kvalitetskraven. Hela det rum eller utrymme som poolen ska placeras i behöver anpassas för miljön som kommer uppstå, då poolen är fuktavgivande.  

Förutom detta behöver även rördragningar göras korrekt, så här är det en fördel om du skräddarsyr och planerar poolbygget tillsammans med firmor med erfarenhet. 

Vart ska du placera poolen? 

Att välja plats för din pool är ett av de första besluten du behöver ta. Du kan antingen bygga en pool i ett uterum eller i ett separat hus beroende på den plats du föredrar. Här behöver du räkna med både poolens storlek och plats bredvid poolen där familjen kan umgås och exempelvis ha plats för solstolar med mera.  

Det är ofta lockande att vilja bygga en så stor pool som möjligt när du ändå ska bygga en inomhuspool, men en alltför stor pool för ditt hem brukar ofta inte vara att rekommendera.  

Hur stor pool ska byggas? 

Varför storleken för din pool har en betydande roll för både ventilation och andra faktorer är för att detta kommer påverka slutpriset markant. En större pool behöver mer ventilation förutom att en större pool givetvis även kostar mer än en mindre. En vanlig rekommendation för storleken när det kommer till inomhuspooler är cirka 3 x 6 meter.  

Ventilation och tillbehör 

Ventilationen är A och O inför ett poolbygge inomhus. Har du en bristande ventilation är risken stor att du får fuktskador i huset. Det kan även bidra till oönskade odörer av klorlukt som kan vara svår att få bort. Med en pool inomhus samlas enorma mängder fukt som behöver transporteras bort. Förutom en god ventilation så kan du ha en avfuktare i rummet samt en pooltäckare.  

Uppvärmning är även en väsentlig del av ett poolbygge. Poolen behöver vara uppvärmd för att det ska gå att bada i den året om. En av de vanligaste lösningarna här är en elvärmare eller värmepump som kopplas till det centrala värmesystemet i ert hem. 

Inredning 

När poolen väl är installerad och klar har du den roliga biten kvar. Hur vill du att inredningen i ditt poolrum ska se ut? Vill du ha en lantlig stil, med trämöbler eller en mer modern, minimalistisk känsla?

Behöver du inspiration finns det en hel del inomhuspooler med passande möbler som inspirationsbilder som du kan hitta på nätet. Att installera en pool inomhus ger dig ett extra rum med en loungedel där hela familjen kan samlas och njuta av bad året om!