Vad är ett swimspa?

Ett swimspa är som ett löparband fast i vatten. Det är starka motströmmar som gör att du kan simma på plats även om swimspat bara är runt 4 meter långt. Det kanske inte låter mycket men tanken är att du ska kunna simma på plats och inte behöva bege dig till ett badhus för att få den träning du gillar. Det är viktigt att träna och att simma är en fantastiskt skonsam träning som passar de allra flesta. Det är inte alla som tycker om att spela fotboll eller andra bollsporter och det är inte heller alla som vill ge sig ut i löparspåren. Då är ett swimspa en fantastisk lösning.

Vilka fördelar finns det med Swimspa?

Det finns massvis av fördelar med swimspa. Något som är väldigt bra är att det är en kombinerad träningsmöjlighet samtidigt som det är en pool. Du kan välja att ha strömmen igång eller bara ligga ner i poolen och slappna av. Den största skillnaden mot en pool eller jacuzzi är dock såklart att det går att koppla in den starka strömmen som gör att det går att träna. Köper du ett swimspa av den lite bättre kvaliteten så finns det sittplatser vid sidorna för att slappna av och en stark ström att koppla på. Riktigt fina modeller har även massage och egen vattenrengöring.

Du kan använda ditt swimspa hela året. Vattnet värms upp och det gör att badet är säsongsoberoende vilket är en stor fördel. Den tar inte så stor plats som en swimmingpool och det gör att du inte behöver viga hela trädgården till en pool utan den räcker med ett par kvadratmeter. De flesta är väldigt enkla att installera och underhålla och vill du inte göra det själv så kan de flesta leverantörer hjälpa dig med detta.

Extremt skonsam träning

Löpning skadar lätt knän och leder och alla bollsporter med snabba ryck har en hög skaderisk. Speciellt när man börjar komma upp i åren och kroppen inte är vad den har varit. Ett löpsteg är väldigt tungt för kroppen och det är upp till 3 gånger så stor belastning på kroppen vid varje steg. Det behöver inte vara en professor för att räkna ut att det sliter på kroppen. Att träna i vatten är svårslaget när det kommer till att träna så skonsamt som möjligt. Du kommer inte behöva tänka på att sprida ut din träning till ett visst antal gånger i veckan för det sliter så lite att risken för att du ska få förslitningsskador av at träna i vatten är minimal oavsett hur du tränar. Behöver du rehabilitera dig efter en skada är det ofta vattenträning som rekommenderas av professionella tränare. Du tränar dessutom hela kroppen. Alla muskler behövs och kraftiga sparkar tillsammans med armtagen gör att kroppen får sig en genomkörare fast på ett snällt sätt.

Vad kostar det att ha ett swimspa?

Det är stora skillnader såklart i hur mycket du behöver betala för ett swimspa. Det beror på om du vill ha en variant med massagefunktion eller enbart själva strömmen. Du kan tänka dig någonting mellan 50 000 upp till 150 000. i det spannet hittar du de flesta pooler. Det kostar lite att driva det varje månad men det är inte så mycket. Det kostar lite mer under vintern och lite mindre under sommaren då det är varmare ute. En genomsnittskostnad lär ligga på 400 kronor per månad. Det är inte mycket för att hålla sig i god form. Om det gör att du slipper gå till ett gym så är det i stort sett samma kostnad fast du har gymmet hemma.

Lämna gärna en kommentar om ditt tips gällande swimspa!