Fördelar med pooltak

Den svenska sommaren är något som många längtar till under den kalla vintern med slask och snö. Sommaren är årstiden då alla släpper lös och passar på att göra allt det där man inte gjort under det gångna året. Många väljer därför att införskaffa en pool till sitt hem. Med en pool har man nära till bad och kan svalka sig lätt utan att behöva åka till stranden. Med en pool på sin gård kan det vara en bra idé att skaffa ett pooltak.

Pooltak

Ett problem som uppstår vid poolägande är att det faller skräp i vattnet dagligen. Oavsett hur ofta man rengör och hur bra man håller efter går det inte att hålla poolen 100 % skräpfri. Om du upplever detta problem kan det vara läge att skaffa ett pooltak.
Ett pooltak är ett transparent tak som ligger en bit ovanför vattnet så det fortfarande går att bada i poolen med taket ovanför. Materialet som används mest för pooltak är så kallat ”plastglas”, med stomme av aluminium. Denna sorts glas finns i ett flertal olika varianter med olika för och nackdelar. Fördelen med plastglas kontra äkta glas är att riktigt glas leder till en mängd glassplitter om en olycka sker, vilket du slipper med plastglas.

Fördelar med pooltak

Ett pooltak är ett alternativ till delvis poolhus men även lamelltäcke. I jämförelse med ett poolhus är ett pooltak både billigare och lättare att bygga. Ofta krävs inte heller något bygglov för att bygga ett pooltak, vilket behövs för bygge av poolhus. Förutom detta är ett pooltak flexiblare än sina alternativ. Vid stängt pooltak förhindrar det skräp och löv att falla ner i vattnet. Ett pooltak kan även ge möjligheten att skjuta undan taket. Genom att göra detta kan du välja mellan att bada under pooltaket eller under bar himmel. Denna flexibilitet går inte att få med något av alternativen till pooltaket.
Eftersom pooltaket är transparent gör detta att poolen kan värmas upp snabbt med hjälp av solen. Detta kan minska kostnaderna för uppvärmning och möjliggöra för bad under en längre period av säsongen. Ett pooltak är även en snyggare lösning än exempelvis ett poolöverdrag. Pooltak kan vara manuellt eller elektriskt reglerade och en del modeller möjliggör för att öppna pooltak steg för steg, för att anpassas helt efter dina önskemål. Du kan alltså välja om du vill öppna taket lite, lite mer, halvt, eller helt. Det finns olika ”stopp” du kan stanna vid när du öppnar taket. Genom denna flexibilitet kan du anpassa din pool om exempelvis din familj är oense.
Du kan själv välja vilken höjd du vill ha på pooltaket beroende på dina aktiviteter i poolen. Med ett högre pooltak blir känslan liknande som den i ett badhus, vilket möjliggör för mycket lek i poolen. Ett lägre pooltak kan passa dig som endast simmar och vill ha ett skydd som värmer och skyddar din pool. För att hålla temperaturen i en pool med stängt tak finns även modeller som har en mindre dörr in till poolen.

Olyckor

När du har ditt pooltak stängt minskar även risken för olyckor. Taket säkrar upp poolen och minskar risken för både människor och djur att falla i poolen. Ett låst pooltak har även andra fördelar säkerhetsmässigt. Om du har ett låst pooltak räknas det som att det är säkrat för olyckor. Detta innebär att du slipper tänka på att ha ett låst staket eller stängsel runt din gård för att förhindra olyckor. Självklart kan du införskaffa detta som en extra säkerhetsåtgärd, trots att det inte längre är ett lagligt krav. Värt att nämna är att om du lämnar poolen öppen är du trots detta ansvarig om eventuella olyckor sker.