Hur man åtgärdar mjölkigt vatten i poolen (utan att tömma den)

Mjölkigt vatten i poolen – Många av oss har kanske haft den olyckliga erfarenheten att tillsätta natriumkarbonat ”fel” till poolvattnet, vilket resulterar i en pool som ser ut som om den är fylld med mjölk. Vi kallar det faktiskt för att ”mjölka” en pool. Varför händer detta?

När vi till exempel bestämmer oss för att höja pH-värdet i en pool från 7,2 till 7,6 beräknar vi hur mycket soda som krävs för en pool av den storleken för att uppnå en ökning med 0,4 pH-enheter. En lösning av soda (natriumkarbonat) har ett pH-värde på över 11, så när den tillsätts till poolvattnet stiger pH-värdet och höjer även alkaliniteten. Men när vi räknade ut en dos ska den där kannan full av pulver idealt sett fördelas omedelbart i hela poolen. När vi går till den grunda delen och bara dumpar hela kannan full i en enda slurk kan vi tillfälligt ha en liten mängd vatten, 20 eller 30 gallon, med ett pH på 10.

Vad gör det med vattnet? Natriumkarbonat är normalt sett mycket lösligt i vattnet. Den löser sig nästan omedelbart, men den höjer också pH-värdet och mättnadsindexet tillräckligt högt för att kalciumbikarbonat (löst kalcium i poolvattnet, eller kalciumhårdhet) ska fällas ut. Det vita moln som du ser är egentligen inte natriumkarbonat, utan utfälld kalciumkarbonat.

Om en liten mängd kalciumkarbonat fälls ut och ger upphov till en viss grumlighet, löses det i allmänhet och gradvis, vanligtvis inom några minuter, upp igen och klarnar upp. Det tillsatta karbonatet (från soda) blandas i poolen, förändras och blir till kalcium- och natriumbikarbonater, och pH-värdet och alkaliniteten stiger som planerat. Men om för mycket kalcium fälls ut kan det utlösa reaktioner som ger upphov till större partiklar eller kristaller som tar mycket längre tid och är mycket svårare att lösa upp igen i resten av vattnet.

När en pool mjölkas förklarar vi situationen för kunden och presenterar två alternativ: Vi kan antingen återlösa kalciumet (genom att sänka pH-värdet med syra tills mättnadsindexvärdet är tillräckligt lågt för att kalciumkarbonatet ska bli bikarbonat och återlösas) eller filtrera bort utfällningen.

Fördelen med det första alternativet är att poolvattnet inom en timme eller två kan vara klart igen, men med allt (inklusive kalciumet!) tillbaka där det kom ifrån. Fördelen med det andra alternativet är att vi har mjukgjort poolen (minskat dess kalciumhårdhetsnivå), men poolen kommer att vara grumlig genom filtreringsprocessen, som kan ta dagar eller en vecka.

När vi vet detta kan vi naturligtvis göra kundens poolvatten mjukare och minska kalciumhårdhetsnivån avsiktligt genom att manipulera vattnets mättnadskemi med hjälp av den jonbytarmässiga process som beskrivs ovan.

Med hjälp av kaustiksoda:

Genom att tillsätta natriumhydroxid till poolens lösta kalciumhårdhet (kalciumbikarbonat) får man filtrerbart kalciumkarbonatutfällning, vatten och bakpulver.

Det finns variabler i hur mycket kalcium som fälls ut från en given mängd natriumkarbonat. Till dessa hör vattentemperaturen (ju högre temperatur, desto mer utfällning), den befintliga kalciumnivån och tillsättningsmetoden (ju mer ”lokaliserad” tillsättningsmetoden är, desto mer utfällning).

Att filtrera bort kalciumkarbonat kan täppa till vissa filter ganska snabbt. Det filter som vi använde var en D.E.-enhet i patronform utan tillsats av D.E. Med kundens sugtvätt ansluten till det tog det tre dagar att rensa bort all utfällning från poolen, med dagliga rengöringar av patronen.