Köpa pooldammsugare – Rengör din pool mer effektivt!

Rent och fräscht vatten i din pool är en förutsättning för att du ska kunna använda den under hela badsäsongen. Varje gång någon hoppar i poolen så samlas det både skräp och beläggningar i din pool som du behöver få bort för att poolen ska kunna vara så hållbar som möjligt.  

Med en pooldammsugare kan du snabbt och effektivt rengöra din pool även från de minsta sandkornen och partiklarna för en ren och trevlig pool. Vi går i denna artikel igenom allt du behöver veta om pooldammsugare!  

Varför behöver man rengöra poolen? 

För att din pool ska vara hälsosam att bada i behöver ditt poolvatten vara rent. Om du slarvar med rengöringen av din pool kan det bli en hälsorisk för de som badar i den, men din pool tar även skada då den sakta lider av slitage.  

Bakterier kan dessutom spridas i vattnet och leda till bland annat hudirritationer och utslag. Om din pool inte rengörs kontinuerligt från smuts, beläggningar och bakterier så kommer även livslängden påverkas och kan bli en dyr historia då det kan skada reningssystemet och filtreringen. 

Hur fungerar en pooldammsugare? 

En pooldammsugare genomför en bottenstädning av din pool manuellt med hjälp av ett bottensugmunstycke som är monterad fast på en lång stång. På ditt bottenmunstycke fästs en slags flytslang som i andra änden är ihopkopplad med en skim-vac som är ansluten till ytvattenrenaren.  

Här sugs då smutsen från botten av poolen upp via slangen och ned genom ytvattenrenaren till pooldammsugarens filter där vattnet sedan renas.  

Bör jag investera i en pooldammsugare? 

Att välja att investera i en pooldammsugare istället för att endast städa din pool med hjälp av håv och borste gör att din pool blir betydligt renare från exempelvis beläggningar och sand som håven inte kan fånga upp. En pooldammsugare är även ett mer ekonomiskt val än att investera i en poolrobot.  

Innan du gör ditt val av pooldammsugare är det dock viktigt att du kikar på kapaciteten av ditt sandfilter, då det behöver vara starkt nog för att du ska kunna driva dina tillbehör när du rengör din pool. Det är även en god idé att du väljer en pooldammsugare som är relativt lätt till vikten för att du lättare ska kunna använda den under en längre tid utan belastningsskador.  

Vad är skillnaden mellan en pooldammsugare och en poolrobot? 

När du börjar leta efter rengöring till din pool kommer du hitta både pooldammsugare och poolrobot som snabbt och effektivt hjälper dig med rengöringen av din pool. Men vad är egentligen skillnaden mellan de båda verktygen?  

Den största skillnaden mellan en pooldammsugare och en poolrobot är att roboten fungerar helt automatiskt ungefär som en vanlig robotdammsugare. Den klättar självgående både på poolens golv och väggar för att göra rent.

Pooldammsugaren är dock kopplad till poolens pump eller poolens breddavlopp och här förflyttar du dammsugaren själv över poolens botten för att göra rent.  

En pooldammsugare är vanligtvis även utrustad med en tillhörande påse där de större partiklarna och smutsen samlas, medan mindre skräp går genom slangen till poolens filtersystem.  

Såhär gör du för att dammsuga din pool: 

  1. Börja med att stänga av din pump och eventuell värmekälla och montera sedan ihop din skim-vac, flytslang, bottensugmunstycke och stång. 
  1. Stäng av den del på ventilen så att vatten endast sugs in från ytvattenrenaren och placera dammsugarens skim-vac över silkorgen i renaren. Låt centralventilen stå på läget Filter. 
  1. Starta pumpen och börja dammsuga långsamt för att undvika att smutspartiklarna lämnar botten. 
  1. Gör sedan en backspolning när du är klar med rengöringen och ta bort eventuellt skräp ur silkorgen. 
  1. Öppna nu ventilen för utloppet och kontrollera att läget står på Filter och starta sedan pumpen igen om du stängt av den under backspolningen.