Pool, vind och varmvatten – hur man värmer upp sin pool!

Att ha en egen pool kan kännas enormt lyxigt, oavsett om den är placerad i trädgården, mitt på trallen eller i källaren av huset, men att ha en tempererad pool är om möjligt ännu lyxigare. Det finns en rad olika alternativ och möjligheter för att värma upp sin pool och några av de saker man bör tänka på behandlar vi här. Ett av de argument som väger tyngst när det kommer till att värma upp poolen är prislappen. Det är inte bara kostnaden för att installera eventuell klimatanläggning utan också löpande driftkostnader som är viktiga att ta hänsyn till.

Olika alternativ för att värma upp poolen

Som vi nämnde i inledningen finns det en rad olika alternativ kring uppvärmning, den skillnaden som gör störst påverkan för användare är oftast drifts- och/eller installationskostnaden. Trots att de flesta fokuserar på kostnaden så är den största skillnaden oftast teknik och funktion vilket kan vara bra att förstå eller läsa in sig på även om man inte har ett brinnande teknikintresse.

Att värma upp sin poool med elvärmare

Det kanske allra vanligaste sättet att värma upp en pool är med elvärme, så pass vanligt att det oftast ingår i paketet från många poolleverantörer. Det är precis som med golvvärme ofta ett ganska billigt alternativ när det kommer till installationen men elvärme tendera att bli dyrt i längden (speciellt med skenande elpriser).

Låt solen värma poolen

Om man inte levt under en sten det senaste decenniet så har man snappat upp trenden om solceller för att driva både små och stora elberoende enheter. Det är inte helt otippat också ett av de billigare uppvärmningsalternativen sett till driftskostnader när det kommer till pooluppvärmning. Den teknik man använder för poolen kallas poolsolfångare och den absorberar solenergi vilket genererar gratis poolvärme när man väl installerat den. Det fungerar genom att man leder vattnet från sin pool igenom en solfångare som kan installeras i princip vart som helst i förhållande till själva poolen.

Nackdelar kan vara att det är svårare att värma upp en större pool samt driftsäkerhet då man är beroende av just sol för att få värme i vattnet.

Luftvärmepump, ett poppis alternativ både för villan och poolen

Ett av de mest populära uppvärmningsalternativen för både små och stora villor runtom i Sverige är den gamla hederliga luftvärmepumpen. Det enklaste sättet att beskriva funktionaliteten på är helt enkelt att man utvinner värme ur luft, precis som namnet kanske avslöjar, vilket brukar vara ganska fördelaktigt under utomhussäsongen för pool (det vill säga senvåren till tidig höst). Däremot är det ett ganska dåligt alternativ vintertid.

Driftskostnaderna är däremot väldigt låga jämfört med exempelvis eluppvärmd pool. Den tråkiga sanningen när det kommer till investeringen av luftvärmepump är att man får oftast den kvalitet man betalar för, en dyrare pump levererar billigare och jämnare värme. En viktig aspekt för att lyckas hålla jämna och låga driftskostnader är att man skyddar poolen med ett pooltäcke när den inte används, på så sätt tillvaratar man den värme som redan jobbats upp i vattnet.

Att värma poolen med samma system som huset genom en värmeväxlare

Man kan också tänka att man ska värma upp sin pool på samma sätt som man redan gör med sitt hus, det går till och med att göra det med samma system genom en så kallad värmeväxlare. Grundinvesteringen är relativt låg men installationskostnaden varierar och kan påverka ganska mycket eftersom man kan vara beroende både av elektriker och rörmokare. En fördel med detta system är möjligheten att kombinera flera olika alternativ, exempelvis kan man kombinera värmegivaren från huset med poolsolsfångare och på så vis få en låg driftkostnad med tillräckligt hög driftsäkerhet för molniga dagar.

Vanliga frågor

Vad är bästa sättet att värma en pool?

Det bästa sättet att värma en pool beror på olika faktorer, som storlek på poolen, klimatet och hur snabbt man vill värma vattnet. Här är några vanliga metoder för att värma en pool:

– Solpaneler: Solpaneler är en miljövänlig metod för att värma poolvattnet genom att använda solens strålar. Solpanelerna placeras på taket eller på marken och värmer vattnet som passerar genom dem. Denna metod är både energieffektiv och kostnadseffektiv, men den kräver god tillgång till solsken.
– Värmepumpar: Värmepumpar använder elektricitet för att suga in luft eller vatten från omgivningen och värma upp det. Värmen överförs sedan till poolvattnet. Denna metod är relativt energieffektiv, men den kan vara ganska dyr i inköp och underhåll.
– Gasvärmare: Gasvärmare använder gas som bränsle för att värma upp poolvattnet. Detta är en snabb metod för att värma poolen, men det kan vara dyrt att driva en gasvärmare på grund av gaspriserna.
– Elektriska värmare: Elektriska värmare använder elektricitet för att direkt värma poolvattnet. Detta är en snabb metod för att värma poolen, men det kan vara dyrt att driva en elektrisk värmare på grund av elpriserna.

Det är viktigt att välja en lämplig metod för att värma poolen, baserat på dina specifika behov och förutsättningar. Det kan också vara en bra idé att rådfråga en poolspecialist eller installatör för att få råd och vägledning.